|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Világ konyhái - Benelux |
Mikó Hilda: Vallónia, az ízes sörbirodalom
"És a sör e belga régióban nemcsak a korsókban habzik, felizgatva ezzel a szomjas férfiszájakat, de rengeteg vallon étel nélkülözhetetlen alapanyaga is. Ilyen például a vallon sörleves, mely ementáli sajtot, tejszínt és hagymát is tartalmaz."
Ha Vallónia nevét halljuk, legelõször persze a régi flamand-vallon csatározások jutnak eszünkbe, pedig a vallonok nemcsak errõl, de gasztronómiájukról is híresek a világban. Csokoládé, sör, sajt és megannyi páratlan finomság várja az ide látogatókat.
A vallonok büszkék arra, hogy csokoládéjuk kizárólag a legjobb minõségû kakaó felhasználásával készül. Egyetlen rúd csokoládé elõállításához 15 órai munkára van szükség, amelybõl csupán egy óra a nyers kakaó õrlése. Ez persze inkább a nõk fantáziáját mozgatja meg, a férfiakat sokkal inkább vonzzák a világhíres vallon sörök, melyekbõl több mint hétszáz fajta kapható.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
Kelemen Endre: A pralinék rezidenciája "Gasztronómiai szempontból Belgium „kétarcú ország". Igen erõsen keveredik benne a különbözõ népek szakácsmûvészete, hiszen két nép lakja: a flamandok és a vallonok. Belgium déli része pedig kétszáz évig volt spanyol uralom alatt."
|
|
A holland konyha
Közel áll vidékies jellegéhez...
A hagyományos holland szakácsok nagy adag egyszerû ételeket szeretnek fõzni, hatalmas mennyiségû szénhidrát kiséretében - amik egykor az éhes farmerek, dokkmunkások és halászok hasának megtöltésére lettek tervezve, nem pedig a vonalaikra vigyázó turistákére.
Tipikusabb amszterdami
harapnivaló a hering. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|