|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Szüret |
Szüret után lakodalom A régi falusi életben a jeles napok, ünnepek alkalmával különleges étkezési szokások uralkodtak. Hasonlóképpen ülték meg az élet nagy fordulóit is: a születést, a házasságot és a halált.
Forrás: Magyar Konyha 1986-87
Ennek a szokásrendnek a nyomai a legtöbb helyen még ma is megtalálhatók. Még a szegény sorban, élõ családokban is a lakodalom számított a legnagyobb eseménynek, amely vidékenként és koronként változott, de lényegében azonos szokások elõzték meg. Leggyakrabban õsszel tartották, amikor a termést már betakarították, a szüretet is befejezték, és felmérhették, hogy milyen sikeres volt az esztendõ. A vendégek fogadására jó elõre felkészültek, a bort megvették, baromfit neveltek, aki tehette, még birkát, borjút, disznót is hizlalt.
A lakodalmat megelõzõ szombat estén a lányos házhoz az összeházasulók rokonait meghívták, hogy megismerjék egymást. Ilyenkor paprikás húst fõztek, csöregét sütöttek.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|