|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Karácsony |
Karácsonyi morzsa Ki gondolná ma már, a pazarló ünnepi lakmározások divatjának idején, hogy régi ünnepi étkezések egyik legfontosabb része éppen a hulladék lehetett? A hagyományos paraszti hiedelemvilágban fontos volt minden ünneprõl származó tárgy "szentté" mágikus tárggyá vált az ünnepi ceremóniákon való részvétel következtében.
Forrás: Magyar konyha, Pócs Éva
Ilyen szerep jutott az étkezések maradékának is: nagy becsbe tartották például a húsvéti szentelt sonka csontját, a tojás héját, csakúgy, mint a farsangi fánksütés zsírmaradékát. De a hiedelem a karácsonyi morzsához fûzõdött, azaz a december 24-i ünnepi ebéd vagy vacsora hulladékához, amit ilyenkor nem szórtak a szemétbe - tilos volt az ünnepi idõszakban takarítani - hanem gondosan összegyûjtötték. Többnyire megszárítva, kis vászonzacskóban fakasztva õriztek a következõ karácsonyig. Közben szükség szerint használgattak belõle: beteg gyerek,
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
Élõ varázslatok Karácsony… Milyen gyönyörûen csen ez a szó, a béke, a nyugalom árad belõle. Az egész emberiség számára a béke és szeret ünnepe, már az ókori népek is megünnepelték, mint a téli napforduló ünnepét. Magyarországon számos népszokás, hiedelem fûzõdik hozzá.
|
|
Boros László: Ünnepi tippek "Ha valaki modern karácsonyi étekre szavaz, akkor fõz tenger gyümölcseibõl egy alaplevet, tejszínnel besûríti, kevés petrezselyemzölddel, néhány csepp citromlével ízesíti, tesz bele pár darab apró rákocskát, lazacot vagy hazai halat, s néhány perc múltán megkóstolhatja a különlegességet."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|