|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Nevezetes napok - Disznótor |
Disznótor A disznóölés a Kárpát-medencében mindig nagy eseménynek számított – vidéken ma is így van. Az emberi táplálkozás éves ciklusába tartozik, hogy amikor leérnek a gyümölcsök, elfogy a friss zöldség, kezdõdik a disznóvágás idõszaka. Sajátos sózásos-pácolásos-füstöléses módszerrel tavaszig biztosítják az ember szükséges kalóriamennyiségét.
Forrás: demokrata.hu Szerzõ: Hankó Ildikó
„A nemzeti konyha egy nép történetének, kultúrájának és hitéletének étkezési szokásokban és ételekben kifejezett jelképes nyelvezete.” (Cey-Bert Róbert Gyula)
A sertés az egyik legrégebben és több helyszínen háziasított állat (Anatólia, BelsõÁzsia stb.) Már a legkorábbi Kínai Császári Évkönyvek is megemlékeznek a sertésrõl. A disznó (donuz), a tor (toy=lakoma), a sertés (sert=durva) hurka stb. szavaink ótörök eredetûek.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
Disznótor A disznóölés ideje általában mindig a téli hónapokra esett. „Disznóölõ András” (november 30-a) napjával kezdõdnek meg a disznótorok vagy disznóbálok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|