|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Alapanyagok - Tésztaipari |
A nudli históriája
Az emberiség történelmében a tésztafélék a gasztronómia matuzsálemeinek számítanak, hiszen a feltételezések szerint a Közel-Keletrõl induló búzatermelés folytán, Kínában már idõszámításunk elõtt 5000 környékén is fogyasztottak különbözõ tésztákat.
Az idõszámításunk elõtti II. évezred végére, a hagyományosan búzatermelõ nagyhatalomként ismert Kína északi részének egészén intenzív gabonatermelés folyt, az i.e. negyedik századtól pedig számos nép büszkélkedhetett saját tésztavariációval, amit például az indiaiak sevika, a franciák noulles, a németek nudeln, az angolok noodle néven emlegettek.
A tészta világkörüli útját elsõként az a Kína kulináris központjaként számon tartott Guangzhou városába érkezõ arab kereskedõk kövezték ki, akik a IV. századtól a kereskedelmi utak fokozatos kiépítésével biztosították, hogy a tészta Kínából a Közel-Keleten át eljusson Európába.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
A világ rajong a tésztáért: 13 év alatt megkétszerezõdött a gyártás
"Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevõ Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendõre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta."
|
|
Kuszkusz
"Hagyományosan durumbúza darájából -víz, só, több-kevesebb liszt hozzáadásával -készítették a kuszkuszt, amely a kezdetleges õrlési tehnikáknak jobban ellenállt. A darát megnedvesítik, s kézzel kis golyócskákat formáznak a megduzzadó szemekbõl, majd szitálják, szárítják..."
„Az arab tarhonya”. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|