Nyerges Ágnes: Az élesztõ hétköznapi „csodája” "A más összetételben közömbösen viselkedõ liszt, cukor, zsiradék, tej stb. nyilvánvalóan a jól kezelt élesztõ hatására alakul át kelt tésztává. De mi maga az élesztõ; mi teszi képessé rá, hogy 2-3 dekányi anyagának húsz-harmincszorosát mozgásba hozza, fellazítsa?"
A gyakorlott háziasszony, mintha csecsemõt pátyolgatna, úgy ügyel rá, hogy jól kidolgozott élesztõs tésztája langyos helyen, könnyû takaró alatt pihenjen; meg ne fázzon, forróság se érje. E gondosság nyomán a tészta ébredezni kezd; megduzzad, növekedése során otthonos illatot áraszt. Megelevenednek a jól összedolgozott hozzávalók. Végbe ment a konyhai hétköznapok egyik apró „csodája".
A más összetételben közömbösen viselkedõ liszt, cukor, zsiradék, tej stb. nyilvánvalóan a jól kezelt élesztõ hatására alakul át kelt tésztává. De mi maga az élesztõ; mi teszi képessé rá,
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|