Szakács és gasztronómiai portál
  - Kezdõoldal  
 

Nap képe

Kérdõív
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny?
Bocuse d’Or (Bocuse Akadémia)
Czifray szakácsverseny (MGE)
Gasztrofesztiválok fõzõversenyei (MNGSZ)
Hagyomány és evolúció (MGE)
MNGSZ hidegkonyhai versenyek (Bodor, Farsang, Gál, Pelikán)
Királyi Szakácsverseny (MNGSZ)
Szakácsolimpia (Erfurt)
WACS Global Chef Challange (MNGSZ)
Kulináris Világkupa (Luxemburg)


Eredmények

  
Kezdõoldal - Gasztroirodalom - Brillat Savarin
Az ínyencség meghatározása
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Álljunk tehát elõ a meghatározással és értsük meg egymást. Az ínyencség helye elméleten alapuló, szenvedéllyé és szokássá vált elõszeretet azok iránt a dolgok iránt, amelyek az ízlelõ szervnek kellemesek. Az ínyencségnek ellensége minden mértéktelenségnek; azért aki túlterheli a gyomrát vagy lerészegszik, annak a veszedelemnek teszi ki magát, hogy nevét törölni fogjuk az ínyencek névsorából."

 Az ínyencséghez tartozik a nyalánkság is; ami nem más, mint az elõbb említetthez mindenben hasonló elõszeretet, amely azonban különösen a könnyû, finom, kevésbé tartalmas ételekhez, a befõttekhez, a süteményekhez stb. vonzódik. A nyalánkság csak egy változata az ínyencségnek, módosítás, amelyet a hölgyek és a hölgyekhez hasonló férfiak kedvéért fogadunk el.

... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
 További cikkek
Az ínyencségrõl
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Tudós hozzáértéssel hajtatja végre a rendelkezését, odaadással, erõs élvezõképességgel ízlel és mélyrehatóan ítél: szóval arról a ritka és értékes adományról, mely bátran erényszámba mehetne, de mindenesetre – legalább is! – legtisztább élvezeteinknek a forrása."
A gasztronómus a vendéglõben
a szakácsnak alaposan meg kell tanulnia azt a mûvészetet, hogy a tûz segítségével miképpen változtassa át az élelmiszereket. Sokat kell elmélkedniük a földgolyó termékeirõl, hogy ügyesen tudják használni a különbözõ fûszereket, s hogy mindig a legjobb anyagokat használják. Az európai szakács különösen az ilyen csodálatraméltó keverékek elõállításával tûnik ki.
- A víz
- Vegytan
- Ötödik elmélkedés: Sütés
- A soványságról
- A cukor
- Ötödik elmélkedés: A szarvasgomba
- Ötödik elmélkedés: Muria – ...
- Ötödik elmélkedés: Halak
- Ötödik elmélkedés: A vadak
- Archívum
  Fórum
##VIEW_F1ORUM##
  
Bejelentkezés
Név:

Jelszó:


Bejelentkezés Regisztráció Elfelejtett jelszó







Impresszum   Médiaajánlat   Partnereink
© 2006 hejszakácsok.hu




Google