|
|
|
Kérdõív |
Ön szerint melyik a legnívósabb hazai verseny? |
|
|
|
|
|
Kezdõoldal - Gasztroirodalom - Brillat Savarin |
Az ínyencség meghatározása
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Álljunk tehát elõ a meghatározással és értsük meg egymást. Az ínyencség helye elméleten alapuló, szenvedéllyé és szokássá vált elõszeretet azok iránt a dolgok iránt, amelyek az ízlelõ szervnek kellemesek. Az ínyencségnek ellensége minden mértéktelenségnek; azért aki túlterheli a gyomrát vagy lerészegszik, annak a veszedelemnek teszi ki magát, hogy nevét törölni fogjuk az ínyencek névsorából."
Az ínyencséghez tartozik a nyalánkság is; ami nem más, mint az elõbb említetthez mindenben hasonló elõszeretet, amely azonban különösen a könnyû, finom, kevésbé tartalmas ételekhez, a befõttekhez, a süteményekhez stb. vonzódik. A nyalánkság csak egy változata az ínyencségnek, módosítás, amelyet a hölgyek és a hölgyekhez hasonló férfiak kedvéért fogadunk el.
... (A teljes cikk megtekintéséhez kattintson a címre!)
|
|
|
|
|
|
|
Az ínyencségrõl
Ízlés fiziológiája: ötödik elmélkedés
"Tudós hozzáértéssel hajtatja végre a rendelkezését, odaadással, erõs élvezõképességgel ízlel és mélyrehatóan ítél: szóval arról a ritka és értékes adományról, mely bátran erényszámba mehetne, de mindenesetre – legalább is! – legtisztább élvezeteinknek a forrása."
|
|
A gasztronómus a vendéglõben
„ a szakácsnak alaposan meg kell tanulnia azt a mûvészetet, hogy a tûz segítségével miképpen változtassa át az élelmiszereket. Sokat kell elmélkedniük a földgolyó termékeirõl, hogy ügyesen tudják használni a különbözõ fûszereket, s hogy mindig a legjobb anyagokat használják. Az európai szakács különösen az ilyen csodálatraméltó keverékek elõállításával tûnik ki.”
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|